Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
6 juni 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

‘Waken in laatste levensfase is bijzonder en dankbaar werk’

Geplaatst op: 5 november 2021

Henriette, Arendje en Evelien (v.l.n.r.)

Waken bij een iemand in zijn of haar laatste levensfase. Het klinkt voor velen niet als het meest voor de hand liggende vrijwilligerswerk. Toch zoekt de NPV mensen die dit dankbare en bijzondere werk op zich willen nemen om families te ontlasten. Een interview met Henriëtte Mostert, Arendje Fuite en Evelien van Dijk van de NPV Genemuiden.

Wat doet de NPV? 

De Nederlandse Patiëntenvereniging (NPV) zet zich in voor de zorg voor het leven. Dit doen ze door middel van het organiseren van thema-avonden, maar ook door praktisch de handen uit de mouwen te steken. We bieden namelijk thuishulp voor iedereen, ongeacht iemands achtergrond of geloof. Daarnaast organiseren onze vrijwilligers thema-avonden over onderwerpen die christenen kunnen bezighouden. In Genemuiden hebben we ongeveer 700 leden die ons een warm hart toedragen.

Jullie hebben momenteel een tekort aan helpende handen?

Ja, de NPV Genemuiden kan extra vrijwilligers goed gebruiken. Vooral het aanbod met vrijwilligers dat zich wil inzetten voor terminale thuishulp is nu erg schaars. We zoeken vrijwilligers die mensen in hun laatste levensfase willen begeleiden. Als het de familie even te zwaar wordt, kunnen ze de NPV bellen met de vraag of wij een vrijwilliger beschikbaar hebben om te ondersteunen. Onze mensen waken bij iemand en kunnen bijvoorbeeld voorlezen, een glaasje drinken aanreiken of het kussen opschudden. Onze vrijwilligers ontlasten vaak s ‘avonds en s ‘nachts de families zodat die rustig even kunnen bijslapen.

Hoe is het om bij iemand te waken? 

Het werk maakt veel indruk, je maakt die momenten dat je bij iemand waakt heel bewust mee. Eigenlijk kan iedereen dit werk doen. We vragen niet om mensen met een zorgachtergrond, we zijn namelijk geen vervanger voor de thuiszorg. Wel krijgen de ondersteuners een cursus aangeboden waarin ze leren wat de laatste levensfase met zich meebrengt en waar je jezelf op kan voorbereiden.

Het kan ook voorkomen dat iemand komt te overlijden als je daar als vrijwilliger waakt? 

Klopt, dat is voor de vrijwilliger wel erg heftig. Maar daar is vanuit de coördinatoren ook goede begeleiding voor.

Hoe vaak is een vrijwilliger actief? 

Dat verschilt nogal. We hebben twee diensten per nacht. De eerste vrijwilliger waakt van 22.00 tot 02.00 uur. De andere hulp zit van 02.00 tot 07.00 uur naast bed. Daarna is het weer de beurt aan de naasten van degene voor wie we zorgen. Het aantal aanvragen verschilt nogal. Nu is er twee maanden geen aanvraag binnengekomen terwijl dat er soms twee per maand kunnen zijn. We werken ook veel samen met IJsselheem en Icare, deze zorgaanbieders weten ons goed te vinden.

Zetten mensen makkelijk de deur open voor een NPV-vrijwilliger? 

Het is heel intensief als iemand om je heen overlijdt. Dat kost enorm veel energie. Als mensen ons bellen zijn ze zich daar bewust van. Je merkt dat de deur open staat en ze dankbaar zijn dat de NPV deze mogelijkheid biedt. Het voelt voor ons ook fijn als we merken dat we een ander tot dienst kunnen zijn.

Belangstellenden die meer willen weten over terminale thuishulp in Genemuiden kunnen telefonisch contact opnemen met de NPV via 06 4658 4253. Ook belangstellenden die andere werkzaamheden willen doen om anderen te ontlasten of bij te staan kunnen contact opnemen. Denk bijvoorbeeld aan een boodschap doen, koffiedrinken of een mantelzorger ontlasten.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500