Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
27 mei 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Na tien jaar voelt Bilder zich nog steeds thuis in Zwartewaterland

Geplaatst op: 23 december 2021

Foto: Wilbert Bijzitter

“Ik heb nog nooit in mijn leven zo lang iets gedaan, maar dat doe ik nog wel álle dagen in dankbaarheid. En ik heb het ook nog steeds naar mijn zin.” Het zijn de woorden van Eddy Bilder die dit jaar zijn tienjarig jubileum vierde als burgemeester van Zwartewaterland. Reden voor Genemuiden Actueel om tijdens een eindejaarsinterview ook stil te staan bij deze mijlpaal. Verder was het ook voor de burgervader opnieuw een kaler jaar als gevolg van coronabeperkingen. Hij mist het contact met de inwoners: “Ik kom veel minder buiten het gemeentehuis dan ik zou willen. Je mist de thermometer in de samenleving.”

Wat vaak wel doorging, waren de bezoekjes aan jubilerende echtparen. Dat was dit jaar helemaal speciaal omdat Bilder meerdere keren bekende huishoudens binnenkwam. “Ik heb afgelopen jaar veel bezoekjes afgelegd aan mensen die zestig jaar getrouwd waren, waar ik tien jaar geleden ook kwam toen ze vijftig jaar waren getrouwd. Dan merk ik wel dat ik hier echt al tien jaar ben. Ik zie mensen veranderen die toen nog vitaal waren en nu ‘ineens’ stokoud zijn.” De burgemeester is blij verrast wat hij aan eerdere contacten heeft overgehouden. “Het valt mij op dat ik de mensen herken en ook het vorige bezoek nog herinner en nog weet wat daar speelde.”

Toch is het decennium wel voorbijgevlogen aan hem. “Het heeft niet zo gevoeld. Maar toch is het een hele episode. Hoeveel keer tien jaar gaat er in een mensenleven? En hoeveel keer tien jaar gaat er in de tijd die een mens werkend doorbrengt?” De lengte zegt in zijn geval weinig over de uitdaging in zijn werk: “Ik ben nog steeds elke dag aan het ontdekken en aan het leren.”

Karakter
Zo leert hij elke dag nog over de eigenheid van de verschillende kernen, zowel qua historie als cultuur. “En die verschillen vind ik ook zo leuk aan Zwartewaterland. De plaatsen zijn niet grauw en grijs zoals de kleurloosheid die je bij heel veel andere plaatsen inmiddels ziet. Ik vind het vooral mooi dat je Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis kan karakteriseren. Dat betekent dat er karakter ís wat het onderscheid maakt. En karakter vind ik een toegevoegde waarde.” Wat zijn dan voor Bilder die karakteristieken. “Dat vind ik eerlijk gezegd wel lastig omdat ik dan etiketten ga plakken. Dus ik weeg mijn woorden zorgvuldig, want ik ben van iedereen in mijn gemeente.” Desgevraagd waagt Bilder zich er toch aan.

“Wat ik zie in Genemuiden is dat het enerzijds een wat gesloten samenleving is met ontzettend veel familieband. Ze zijn werkelijk zo goed als allemaal aan elkaar verwant en zeer sterk op elkaar betrokken. Dat kom je in Nederland maar op een paar plaatsen tegen. En natuurlijk zit er veel ondernemerschap in Genemuiden. Dan bedoel ik niet alleen de ondernemers, maar vooral de ondernemende houding van de mensen.” Hij maakt geen onderscheid tussen mensen met eigen zaak of in loondienst: “Er wordt gewerkt!”

Trots
Bij Hasselt haalt hij andere elementen aan. “Hasselt is een stad met een rijk verleden waarvan nog heel veel zichtbaar aanwezig is. En wat mij ook opvalt in Hasselt is de vriendelijkheid. Inwoners groeten elkaar ook op straat, wat ik overigens in alle kernen zie.” Ook ziet Bilder dat Hasselters sterk betrokken zijn op de stad en de inwoners. “De meest ultieme uiting daarvan vond ik de huldiging van Anna van der Breggen (red. na haar Olympische zege in 2016.) Die rondvaart vond ik onvergetelijk. Dat beeld van al die trotse mensen uit Hasselt langs die grachten met die Hasselter vlaggen, huis aan huis. Er kwam iets naar voren wat er diep in zat: ‘dit zijn wij’. Dat beeld blijft mij bij als de dag van gisteren.”

De open houding vindt Bilder typerend voor Zwartsluis. “Het is van onze gemeenschap het meest naar buiten toe gericht. Toerisme en recreatie is Zwartsluis op het lijf geschreven. Dat heeft natuurlijk ook met de geschiedenis te maken vol handel en nijverheid. Vanouds waren er ook altijd invloeden van buitenaf. Zwartsluis kende lang een rijke veelkleurigheid aan geloofsgemeenschappen: van doopsgezind, joods tot verschillende protestantse kerken. Van al die richtingen zijn er nog maar drie kerken over, maar al die richtingen waren er wel. Het is mij altijd bijgebracht dat er veel integratie was en tolerantie in Zwartsluis.”

Pluche
Wat de toekomst hem ook brengt, hij voelt zich thuis in de gemeente, zowel in zijn werk als inwoner. Dat gold niet voor zijn vorige baan. Kort voor Bilder in 2011 begon aan zijn nieuwe baan in Zwartewaterland was hij Tweede Kamerlid voor het CDA. De Haagse vluchtigheid en mannetjesmakerij waren niet aan hem besteed en hij keerde terug naar de gemeentepolitiek. In zijn geboorteplaats Ermelo was hij eerder raadslid en wethouder.

“Ik ben hier nu langer in deze functie dan al mijn voorgangers bij elkaar in Zwartewaterland”. Dit stelt Bilder vooral vast als droog feit want hij toont zich wars van eventuele prestaties als bestuurder. Hij blijft ook weg bij uitspraken over hoelang hij nog burgemeester wil blijven van Zwartewaterland. Zijn tweede termijn loopt af in 2023. “Het is niet mijn voornemen tussentijds te stoppen. Maar ik wil ook niet de fout maken -zoals vaak in Den Haag- om koste wat kost aan mijn zetel te blijven plakken. Het belangrijkste vind ik wat anderen hebben aan mijn werk. Wat is goed voor de gemeente op dit moment? Dat is bepalend. Ik heb voor mijzelf geen andere ambitie dan dat ik mijn werk graag goed wil doen, verder hoef ik helemaal niets.”

Gepubliceerd door Bas Jansen
Van Dijk Containers 500