Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
12 april 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Twintig jaar Genemuiden Actueel: ‘De site was het levenswerk van mijn man’

Geplaatst op: 15 januari 2022

Genemuiden Actueel heeft er inmiddels twintig jaar opzitten. De redactie van de online stadskrant staat daar graag bij stil. Om het verhaal over de oprichting van de nieuwssite boven water te krijgen zijn Pieter Polman en ik, Robert Jansema, op bezoek geweest bij Dini Timmerman. Haar man Willem, ook wel bekend als ‘De Kunie’, stond als bedenker en oprichter aan de wieg van de online stadskrant. 

Het is vrijdagmiddag als Pieter en ik richting het huis van Dini rijden. Daar aangekomen loopt ze al naar de deur als ze ons de straat in ziet lopen. “Kom d’r in mannen”, klinkt het ontvangst. Enkele ogenblikken later zitten we met een kop koffie bij Dini in de woonkamer. Voor mij is het de eerste ontmoeting met de vrouw van de in 2013 overleden oprichter. “Leuk om jou eens te zien, heb ik er gelijk een beeld bij”, zegt ze verheugd.

Het ontstaan van Genemuiden Actueel is verbonden aan de gemeentelijke herindeling. In 2001 fuseerde de gemeente namelijk met Hasselt en Zwartsluis tot de gemeente Zwartewaterland. Bij Timmerman borrelde toen het plan omhoog om een eigen nieuwssite voor de stad op te richten zodat Genemuiden een eigen spreekbuis zou houden. Na maandenlang experimenteren, immers was internet voor veel mensen compleet onbekend terrein, lanceerden Willem en technicus Klaas Noordstra samen de site.

“Willem kende enorm veel mensen in de lokale gemeenschap en was betrokken bij veel verenigingen. Hij had dan weliswaar geen journalistieke ervaring, maar hij voelde wel aan hoe hij nieuws moest brengen wat hem ter ore kwam”, vertelt Dini. De kinderen van echtpaar Timmerman functioneerden als taalmannetjes en belden hun vader regelmatig met taaltechnische tips.

De Kunie, zoals hij liefkozend werd genoemd, stak ziel en zaligheid in de website. Dit alles naast zijn gewone baan bij Pleijsier Bouw. In de avonduren was het vaak een vrije inloop bij de Timmermannetjes thuis. Tipgevers, fotografen en verslaggevers kwamen avond aan avond over de vloer om te sparren over allerlei zaken aangaande de website. Dini zeulde niet zelden met koffie, hapjes en drankjes naar de computerkamer die tevens de redactieruimte vormde. Pieter Polman, medewerker van het eerste uur, herinnert zich het nog goed: “Om 22:30 uur kwam Dini de kamer in met de mededeling dat de redactie het maar voor gezien moest houden voor die avond. Willem moest de volgende ochtend weer vroeg aan het werk, net als de andere mannen.”

Timmerman verzamelde in de beginjaren veel heren om zich heen die zich ook wilden inzetten voor de site. Namen als Karst Wensink, Harm van Wendel, Jan van Wendel, Klaas Noordstra, Pieter Polman, Wim Rietman, Erik Driessen, Jannes van den Berg en Reint Winters zullen voor veel Geallemunigers dan ook geen onbekende namen zijn. Bij Willem hoefde niets voor niets. Regelmatig kon zijn team van medewerkers op zaterdagmiddag aanschuiven voor een borrel. Hij was bereid te investeren in zijn team en had het belang van zijn lezer op nummer één staan. Mede door de vele adverteerders, waarvan velen nog steeds verbonden zijn aan de site, kon de nieuwssite zich verder ontwikkelen.

Genemuiden Actueel bleef groeien en professionaliseren. Dat was overigens ook de wens van Willem. Een jaar voor zijn overlijden vertelt hij in een interview in De Stadskoerier: “De bevolking van Genemuiden moet hun ei kwijt kunnen op deze site en de redactie moet nieuws naar boven brengen waar over gepraat wordt.” Pieter herinnert zich dat ‘De Kunie’ altijd bomvol zat met ideeën. Dini genoot er van: “Ik vond het zo mooi dat hij die passie had. De site was echt zijn levenswerk.”

Het overlijden van Willem, op 10 december 2013, kwam totaal onverwachts. Een hartstilstand werd hem fataal. Een paar weken na het overlijden van de oprichter zijn Dini en haar kinderen om tafel gegaan met de vaste medewerkers en enkele potentiële overnamekandidaten. Erik Driessen, die in 2012 voor de site begon te werken als freelance journalist, werd de nieuwe eigenaar. “Willem zat nog bomvol plannen. De huidige vormgeving van Genemuiden Actueel is nog door hem bedacht, helaas heeft hij de lancering niet meegemaakt”, zegt Polman.

Twee eigenaren verder geniet Dini nog steeds van de site waar haar man jarenlang ziel en zaligheid in stak. “Heel leuk dat jullie langs zijn geweest, ik heb er van genoten. Blijf vooral zo doorgaan met jullie werk, ik bekijk de site nog iedere dag”, besluit ze tevreden.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500