Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
2 december 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Gemeente verwacht in april groen licht voor gezonde financiën

Geplaatst op: 18 januari 2022

Zwartewaterland houdt tot en met 2025 geld over en toch geeft de provincie Overijssel code oranje aan de gemeentefinanciën. Hoe kan dat? “De provincie heeft helaas alleen de begroting en niet de toegevoegde begrotingswijziging beoordeeld. Daardoor ontstaat een onvolledig beeld. Want tot 2025 schrijven we gewoon zwarte cijfers”, zegt wethouder Maarten Slingerland.

Afgelopen oktober ging de gemeenteraad akkoord met de begroting voor 2022 én de begrotingswijzigingen. De gemeente stuurde daarna beide stukken naar de provincie. De provincie, die financieel toezicht houdt op alle gemeenten in Overijssel, beoordeelde vervolgens alleen de begroting. Hieruit ontstaat een verkeerd beeld, namelijk dat de gemeente in 2024 en 2025 structureel meer besteedt dan er binnenkomt.

Code groen waarschijnlijk in april
Door deze onvolledige beoordeling geeft de provincie Zwartewaterland voorlopig code oranje. Dit heeft weinig gevolgen. De gemeente blijft onder regulier toezicht staan. De gemeentelijke uitgaven worden dus niet beperkt. Wel kijkt de provincie wat scherper naar financiële risico’s. In april volgt de definitieve beoordeling. “De provincie heeft reeds aangegeven dat zij dan ook de begrotingswijzigingen meeneemt”, zegt Slingerland. “Wij gaan ervan uit dat we dan gewoon code groen krijgen.”

Financiën op orde
Zwartewaterland heeft de financiën tot en met 2025 op orde. Daarmee trekt de gemeente, die in het verleden kampte met tekorten, de positieve lijn van de laatste jaren door. “Daar hebben we samen hard aan gewerkt”, aldus de wethouder. “Het is dus gelukt. We zijn inmiddels een financieel stabiele gemeente geworden.”

Zwartewaterland houdt in 2022 naar verwachting € 2 miljoen over. In 2023, 2024 en 2025 eindigt de gemeente zoals het nu staat met een kleine plus. Corona en onduidelijkheid over financiering vanuit het Rijk kunnen voor afwijkingen zorgen.

Gemeenteraad
Donderdag 27 januari praat de gemeenteraad over het voorgestelde toezichtkader van de provincie Overijssel op de gemeentebegroting 2022.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500