Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
13 juli 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

OM: ‘Zwaaien met kapmes in Vollenhove is poging tot doodslag’

Geplaatst op: 18 januari 2022

In verwarde toestand zwaaide een 20-jarige man uit Vollenhove met een kapmes richting zijn stiefvader. Hoewel het slachtoffer zegt niet geraakt te zijn, spreekt de officier van justitie van een poging doodslag.

Een arrestatieteam moest er op 10 juli vorig jaar aan te pas komen om de 20-jarige J.W. in zijn woonplaats Vollenhove aan te houden. De jongeman was aan de drank en drugs geraakt na drie overlijdens kort achter elkaar van onder meer zijn vader en beste vriend. Onder invloed haalde hij een machete tevoorschijn en stond er dreigend mee tegenover zijn stiefvader. Die verklaarde diezelfde dag nog bij de politie dat hij het idee had dat zijn stiefzoon hem poogde te doden. Hij was ook geraakt met het kapmes. Later wijzigde hij die verklaring: hij was niet geraakt en de twee hadden vooral de ruzie geprobeerd uit te praten. Na het gebeuren ging de verdachte naar de voortuin van het ouderlijk huis waar hij, volgens agenten, met het kapmes dreigend tegenover hen stond.

De man zelf kan zich het incident niet meer herinneren. ,,Richting iemands gezicht zwaaien met een machete in een hevige gemoedstoestand is een poging doodslag”, zei de officier van justitie. Volgens haar was er een aanmerkelijke kans dat de stiefvader met het kapmes geraakt zou worden ,,en dat had zomaar dodelijk kunnen aflopen.” De officier gaat uit van de eerste verklaring van de stiefvader bij de politie en meent dus dat de man daadwerkelijk met het kapmes geraakt is. Na het incident werden nog een vlindermes en een gaspistool in beslag genomen. Spullen waarvan de verdachte niet wist dat ze strafbaar waren, zei hij. Hij kan zich van het hele incident niets meer herinneren. De verdachte moet behandeld worden voor zijn verslavingen, vinden deskundigen, en daarom eiste de officier 10 maanden celstraf en tbs onder voorwaarden. Dat betekent dat de verdachte rond eind april uit de cel mag en drie jaar lang in een kliniek van zijn verslaving af wordt geholpen.

Advocaat Dick Pieter Poppe meldde dat het kapmes bot was. Het mes is nooit onderzocht door de politie. Volgens de raadsman heeft zijn cliënt hooguit twee keer voor het gezicht van zijn stiefvader met het mes gezwaaid. ,,Er zijn geen levensbedreigende verwondingen vastgesteld en de aard van het letsel is ook geen aanwijzing voor een vermeende poging tot doodslag”, zei de advocaat die vrijspraak voor dat feit bepleitte. ,,Hij had ook helemaal niet de wil om zijn stiefvader te doden.” Het is een eenmalig incident geweest dat zich helemaal niet zal herhalen. Hij bepleitte een voorwaardelijke celstraf als stok achter de deur in plaats van tbs voor de nog jonge verdachte.

Het vonnis volgt op 1 februari.

Van onze verslaggever Michiel Satink (JPZ) 

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500