Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
27 september 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Wat als de PvdA het voor het zeggen heeft?

Geplaatst op: 5 februari 2022

(door Erik Driessen) Zwartewaterlanders kleuren op woensdag 16 maart een vakje rood achter een van de zes politieke partijen. In de aanloop naar die gemeenteraadsverkiezingen presenteren de partijen hun verkiezingsprogramma. Deze site scant die op zoek naar opvallende plannen en voorstellen. Vandaag ‘Samen leven in Zwartewaterland waarin iedereen telt’ van de PvdA. Van chillplekken en pumptrackbanen voor jongeren tot een ‘Knarrenhof voor mensen met een kleine beurs’.

De sociaaldemocraten gaan met een opvallend opgefriste lijst de verkiezingen in. Een paar jaar geleden twijfelden de lokale PvdA’ers nog over de toekomst: mensen die de partij wilden steunen bleken uiterst schaars en de achterban groeide bepaald niet tegen de klippen op. Twee jaar terug keerde de partij plotseling terug in het centrum van de macht: BGZ viel uit de coalitie en met wethouder Harrie Rietman nam de PvdA die positie in. Met lijsttrekker Diederik Hoekman en Janice van de Wetering voert de partij ineens ook nieuwe gezichten op. De PvdA heeft kortom weer toekomst, zo lijkt het.

De partij gaat de verkiezingen in met een programma waarin de klassieke PvdA-thema’s goed vertegenwoordigd zijn. “Een gebalanceerd verkiezingsprogramma”, noemt Hoekman dat in een voorwoord, dat moet leiden tot een ‘open, rechtvaardige en sociale samenleving. Een samenleving bijvoorbeeld waarin iedereen kan wonen. De partij wil zo snel mogelijk locaties aanwijzen waar nieuwe woningen kunnen komen, waarbij de sociale huurwoningen niet vergeten mogen worden.

Ook pleit de PvdA voor ‘tijdelijke woonvoorzieningen’, waar mensen die al lang op de wachtlijst staan terecht kunnen. Ze worden dan mogelijk buren van statushouders. Ook ziet de partij een toekomst voor nog een Knarrenhof, maar dan specifiek gericht op mensen met minder spaargeld op de bank. De PvdA ziet ook mogelijkheden om vrijkomende boerderijen en winkels om te toveren tot woonruimte. Woningen moeten bovendien berekend zijn op de toekomst. Daarom wil de partijen alle huurwoningen binnen zes jaar isoleren.

Bij prettig wonen hoort niet alleen een fijn huis. De omgeving doet de rest. Die moet volgens de PvdA zo groen mogelijk zijn. “Een omgeving met een maximale biodiversiteit die klimaatadaptief is”, luidt een zin in het verkiezingsprogramma, die iemand uit de klassieke achterban vermoedelijk 36 keer moet lezen voordat hij enig idee heeft wat de betekenis is. In die groene omgeving moeten in ieder geval voldoende fiets- en wandelpaden richting de natuur en de andere kernen zijn. En wie wandelt of fietst, moet geen last hebben van overvliegende airlines. De partij kijkt met een ‘kritische’ blik naar vliegveld Lelystad. De PvdA pleit ook voor een beter openbaar vervoer tussen de drie Zwartewatersteden.

Er moet in Zwartewaterland ook wat te doen zijn. Wat de PvdA betreft blijven de drie bibliotheken open. In de samenvatting van het verkiezingsprogramma komt de partij ook met een aantal trendy voorstellen. De PvdA belooft jonge Hasselters een chillplek en een pumptrackbaan, hun oudere plaatsgenoten een ‘onderkomen bij de brug’, Genemuidenaren een ‘skatebaan en buitenfitness’ en Sluzigers ‘buitensportmogelijkheden’. Verder pleit de partij voor steun aan beginnende kunstenaars en meer ‘culturele evenementen’ in de parken van Zwartewaterland.

De PvdA vergeet de sociale kant niet in haar programma. Zo vindt de partij dat minimabeleid gericht moet zijn op de groep inwoners die tot 130 procent van het minimumloon verdienen. Die mogen niet afhankelijk zijn van de Voedselbank. Wat de PvdA betreft maakt de gemeente die voorziening namelijk overbodig. Mochten gezinnen schulden opbouwen, dan mogen de kinderen daarvan niet de dupe zijn. De PvdA vindt dat die ook dan moeten kunnen sporten. Huisuitzettingen zijn uit den boze als er kinderen bij betrokken zijn, schrijft de partij ook. Ook vindt de partij dat Jeugdzorg gericht moet zijn op iedereen tussen -9 maanden en 23 jaar.

Zwartewaterland moet een gemeente zijn waar iedereen zich prettig voelt, wat ze ook voor afkomst, geslacht of geaardheid hebben. Inclusief heet dan in deze tijd. Dat betekent dat de PvdA op 11 oktober de regenboogvlag aan het gemeentehuis wil zien wapperen. Ook is de partij ‘ruimhartig’ voor statushouders. Ook als dat betekent dat er een asielzoekerscentrum in Zwartewaterland moet komen.

Tenslotte gaat de PvdA voor een ‘gezond’ Zwartewaterland. Dat betekent dat de partij gezonde voeding in scholen en sportkantines wil stimuleren en in die accommodaties pleit voor een ‘zero tolerance’ beleid voor doping, roken, alcohol en drugs.
Voor wie overweegt om op de PvdA te gaan stemmen, maar het niet met alle standpunten eens is, heeft de partij goed nieuws. “Dit verkiezingsprogramma is geen boodschappenlijstje”, klinkt het. Na de verkiezingen moet er een coalitie worden gevormd, waarbij compromissen onvermijdelijk zijn. Het is het lot van elke politieke partij die ook iets van zijn ambities wil waarmaken.

Gepubliceerd door Bas Jansen
Van Dijk Containers 500