Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
22 mei 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Diederik Hoekman wil snelle  invoering zelfbewoningsplicht

Geplaatst op: 10 februari 2022

Als het aan Diederik Hoekman ligt voert de gemeente Zwartewaterland vandaag nog de Zelfbewoningsplicht in. “Sterker nog, liever gisteren dan vandaag”, bekrachtigt de PvdA-lijsttrekker zijn streven om een eind te maken aan een situatie die niet alleen hij maar velen met hem, als onrechtvaardig beschouwen.

De Sluziger heeft dit onderwerp binnen zijn eigen partij al op de agenda geplaatst.  Maar als het aan hem ligt blijft het daar niet bij en wordt er snel tot actie overgegaan. Daarom zal hij zo snel mogelijk na de verkiezingen dit onderwerp in de gemeenteraad aan de orde stellen.

Zelfbewoningsplicht
Steeds meer gemeenten voerende zelfbewoningsplicht in. De koper wordt hiermee verplicht zelf het gekochte huis te gaan bewonen. Het is dan niet toegestaan de woning te verhuren. Een uitzondering zou kunnen worden gemaakt voor ouders die hun kind helpen een woning te kopen, al kleven ook daar weer haken en ogen aan. De maatregel moet voorkomen dat beleggers woningen opkopen en deze doorverhuren aan starters. Deze constructie drijft de prijzen op van het toch al schaarse woningaanbod.

Particuliere beleggers
“Dat we ook in Zwartewaterland te maken hebben met een woningtekort is bekend. Met name jonge mensen komen niet of nauwelijks aan bod. Daar moeten we op meerdere fronten mee aan de slag. Het stuit mij vooral tegen de borst dat voor hen betaalbare woningen nog te vaak worden gekocht door particuliere beleggers, die deze huizen dan vervolgens vaak tegen hoge huurprijzen weer in de markt zetten. Met name jonge huizenkopers lopen bij de banken tegen een grens aan wat de hypotheekmogelijkheden betreft. Overbieden kunnen ze daardoor sowieso al niet”, weet Diederik.  “Het is logisch dat, als aspirant kopers de kans krijgen zelf een huis te kopen, dit voor hen financieel gunstiger uitvalt dan wanneer datzelfde huis is aangekocht door een belegger en vervolgens gehuurd moet worden. Trouwens, huren is momenteel sowieso minder aantrekkelijk vanwege de lage hypotheekrente. Daarom pleit ik voor het invoeren van een zelfbewoningsplicht bij de aankoop van woningen met een prijs tot op zijn minst 400.000 euro.”

Wie meer wil weten over het programma van de partij kan dat lezen in het artikel dat onze redactie schreef naar aanleiding van het verkiezingsprogramma.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500