Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
22 mei 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Wie zijn de harde werkers die het snelle glasvezelnetwerk aanleggen?

Geplaatst op: 15 februari 2022

Reportage: Bas Jansen / Hasselt Actueel

Al maanden trekken ze sleuven langs de straten van Hasselt. In weer en wind worden door harde werkers de groene glasvezelkabels door de stad getrokken. 600 klanten worden daarmee voorzien van sneller internet van Delta. Maar wie verzetten dit zware werk en wat houdt het grofweg in? De klus is bijna geklaard en uitvoerder Henk Rada vertelt.

Een ploeg van een man of acht is druk bezig rondom het tankstation en de Jumbo. Ze zijn bezig met de laatste 140 aansluiting waarvoor gegraven wordt “Het is weliswaar repeteerwerk, wat op zichzelf niet zo spannend is, maar je moet altijd gefocust blijven”, vertelt Henk die namens uitvoerder Bam de grote klus aanstuurt. En waar gehakt wordt vallen ook wel eens spaanders. Henk: “Ondergronds is het bommetjevol met kabels en leidingen, dan komt het wel eens voor dat er bijvoorbeeld een gasleiding wordt geraakt.” Hij heeft dat gelukkig nooit echt fout zien gaan. Met vaste protocollen en met hulp van netbeheerders en brandweer wordt het vrijwel altijd goed opgelost. Hier aan de rand van Hasselt is de situatie zoals ‘het hoort’. Henk roept zijn collega Hessam erbij. Hij steekt een duimstok in een sleuf en laat zien dat alle eerder gelegde kabels op de juiste diepte liggen. “Kijk maar, zestig centimeter, zo hoort het. Dat is helaas niet altijd zo. Zoals hier in de binnenstad van Hasselt kwamen we belabberde situaties tegen. Dan liggen er soms zomaar kabels en leidingen op 30 centimeter diepte. Als dan op onze ‘graafbrief’ iets anders staat, dan moeten we goed opletten.”

Zoals gezegd is het aanleggen van de kabels zwaar werk met veel herhalingen. Het wordt veel uitgevoerd door buitenlandse krachten. Een deel woont en werkt al langer in Nederland, maar sommigen leden van de graafploeg zijn pas kortgeleden overgekomen. Henk: “Dit soort zware werkzaamheden willen veel Nederlanders niet meer doen.” Deze graafploeg bestaat vooral uit Griekse mannen. Een deel woont hier al een paar jaar en spreekt prima Nederlands en fungeren ook als tolk. Want Theo was bijvoorbeeld een week geleden nog in zijn woonplaats Thessaloniki in Noord-Griekenland. Theo: “Ik kreeg een telefoontje van hem en wijst naar zijn collega in het kraantje. Ze zochten nog hulp voor dit werk. Ik heb ervaring en meldde me aan.” Henk Rada is nu uitvoerder maar weet wat het is om letterlijk met je poten in de modder te staan. Hij praat dan ook met veel lof over mannen die de hele dag graven en slepen. “Ik ben zelf weg- en waterbouwer in hart en nieren en ik heb heel veel waardering voor deze mensen die in weer en wind dit werk uitvoeren.”

Die waardering ervaart hij ook onder de Hasselter bevolking. “We waren aan het werk in het centrum, toen was er een vrouw die vanuit de Nadorst koffie en koeken kwam brengen. Dat was mooi.” Henk vertelt dat dergelijke traktaties geen uitzondering zijn in Hasselt en omliggende regio. “Wij zijn hier te werk als gasten in jullie stad en we zijn goed ontvangen.”

Als al het graafwerk is gedaan, moeten de huisaansluitingen in orde worden gemaakt. “De eerste honderd glasvezelkastjes zijn al bij klanten opgehangen. De aannemer is hier tot in maart nog druk mee, maar dat hangt ook af van het weer.” Henk heeft een groot vertrouwen dat die zeshonderd huishoudens in Hasselt binnenkort kunnen genieten van het snellere netwerk.

 

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500