Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
10 december 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Van Triest wint rechten over zegenvissen maar gaat deze niet gebruiken

Geplaatst op: 3 maart 2022

De loting in de raadszaal.

Visbedrijf van Triest uit ’t Harde heeft per loting de rechten over het zegenvissen rondom Genemuiden gewonnen. Een opmerkelijk detail: hij gaat geen gebruikmaken van de rechten. 

De afgelopen maand konden bedrijven zich inschrijven om zo het recht te krijgen om te zegenvissen in het Zwarte Water. Naast Van Triest hadden ook vishandel Struik uit Woudrichem en Timmerman uit Genemuiden belang bij de rechten.”Eerder hadden we een roulatiesysteem waarbij vaste partijen om de zoveel jaar recht hadden om er te vissen. Dat systeem was echter verouderd waardoor er steeds minder kandidaten overbleven. Om het eerlijk te houden voor buitenstaande vissers werken we sinds 2022 met een loting. Men krijgt dan visrechten voor één jaar”, meldt de gemeente.

Zegenvissen is een eeuwenoude manier van vissen waarbij men vanuit de boot netten het water in laat zakken. Hooguit doen vissers dat enkele keren per maand, mede doordat het werk erg arbeidsintensief is. Echter hebben de vissen in het Zwarte Water geluk: ze worden naar alle waarschijnlijkheid niet voor consumptie opgevist door Van Triest. Hij laat namelijk weten aan de redactie geen gebruik te maken van de rechten: “Ik doe onderzoek naar vissoorten en moet daarom op papier rechten hebben om vis boven water te mogen halen. Daarom schrijf ik mij in op meerdere plekken in de regio zodat ik aan het aantal wettelijk benodigde hectares kan komen. Ik heb vooralsnog geen plannen om de vis daadwerkelijk te gaan vangen voor de consumptie. Hooguit voor wat onderzoek”

Bekijk hier een video over hoe het zegenvissen in zijn werk gaat.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500