Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
10 december 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Erfmolen moet volgens SGP ook in Zwartewaterland mogelijk worden

Geplaatst op: 4 maart 2022

De lokale SGP heeft deze week een agrariër in het buitengebied tussen Staphorst en Hasselt bezocht. Deze veehouder maakt al een aantal jaren gebruik van een erfmolen voor zijn eigen duurzame energie opwek. De partij wil dat dit ook mogelijk gaat worden in Zwartewaterland.

In de buitengebieden van Zwartsluis, Genemuiden en Hasselt mogen agrariërs geen erfmolen plaatsen, omdat de gemeente in het nationaal landschap IJsseldelta ligt. Volgens de provincie mogen in een nationaal landschap IJsseldelta nog geen erfmolens worden geplaatst. De SGP wil dat hier verandering in komt.

Daarom heeft de SGP vragen gesteld aan het college op om de huidige regels voor erfmolens te versoepelen. “We willen dat het voor de agrariër interessant wordt om op het eigen erf energie op te wekken. Zonnepanelen op stallen plaatsen moedigen we aan! Maar de ruimte moet er ook zijn om een erfmolen op het erf te plaatsen. Hierdoor wek je duurzame energie op voor de eigen bedrijfsvoering”, meldt de fractie.

Erfmolens zijn er in diverse soorten en maten. Ze zijn niet te vergelijken met windturbines waar veel discussie over is. Een gemiddeld agrarisch bedrijf heeft genoeg aan een kleine erfmolen.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500