Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
30 november 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Slachtoffers veerramp 100 jaar na dato herdacht

Geplaatst op: 8 maart 2022

Genemuiden stond dinsdagavond stil bij de pontramp, precies 100 jaar geleden. Op biddag 1922 vergingen 11 van de 14 opvarenden. De stad stond vandaag stil bij ramp doormiddel van een stille tocht en een kranslegging. 

Wie op 8 maart 2022 over het Zwarte Water kijkt en de pont van Genemuiden naar Zwartsluis ziet varen, kan zich weinig voorstellen hoe het er in 1922 aan toe ging. Tijdens de herdenking is de lucht strakblauw en kabbelt het water rustig voort. “Maar dat was destijds wel anders. Door een enorme sterke wind werd de pont toen als het ware opgetild en vonden elf mensen hun graf onder de golven”, zegt Jannie Bakker, mede-initiatiefneemster van de herdenking.

Een kleine 50 mensen uit Genemuiden kwamen op de stille tocht en de herdenking af. Bij het veer sprak burgemeester Eddy Bilder de aanwezigen toe en legde hij een krans: “In deze stad leven mensen enorm met elkaar mee waardoor meerdere overlijdens achter elkaar enorme impact hebben. Dat was niet alleen zo bij de pontramp, we hebben het zelf de afgelopen jaren ook moeten meemaken.”

De herdenking voor de slachtoffers is geen jaarlijks terugkerend gegeven. Toen in 2016 een herdenkingsmonument werd geplaatst bij het veer kwam de ramp weer meer ter sprake in de stad. “In de jaren voordat het monument werd geplaatst werd er publiekelijk weinig bij stilgestaan. Maar dat was bij nabestaanden wel anders, daar leefde het onderwerp nog altijd voort”, zegt Jannie Bakker.

Dat de Stichting Vrienden van Oud Genemuiden er tien decennia later opnieuw bij stilstaat, komt door de impact die de ramp destijds heeft gehad. “We hebben nogsteeds een pont en het water is nog altijd onberekenbaar. Ik denk dat het heel goed is dat we deze avond hebben gehouden, dat hoor ik ook van nabestaanden”, besluit Bakker.

Onlangs verscheen op onze site al een portret van Grietje Bakker. Het 17-jarige meisje kwam destijds om.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500