Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
18 april 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Hoe een razzia Jan en Gerrie Sterk tot elkaar bracht

Geplaatst op: 10 juni 2022

Burgmeester Bilder bracht het echtpaar de felicitaties over namens de gemeente.

Jan en Gerrie Sterk – Last vieren hun gouden huwelijksjubileum. Een bijzondere mijlpaal voor het echtpaar, maar even bijzonder is de manier waarop Jan en Gerrie elkaar hebben leren kennen. 

De vader van Jan Sterk zat tijdens de Tweede Wereldoorlog ondergedoken in de Noordoostpolder. Toen hij tijdens een razzia moest vluchten uit de polder, kwam hij in de omgeving van Genemuiden terecht. Hij verschool zich twee dagen in het riet en vond uiteindelijk een korte tijd onderdak bij de familie H. Last in Genemuiden. Het bleek de opa van de toekomstige bruid.

De vader van Jan verbleef een week in Genemuiden. Daarna vertrok hij weer naar de Bommelerwaard. Na de oorlog bleef er een band tussen onderduiker Sterk en de familie Last. Zo gebeurde het ook dat de familie Sterk op een dag naar Genemuiden was vertrokken en daar op dezelfde bruiloft belandde als de familie Last. In het Hervormd Wijkgebouw keek Jan zijn latere vrouw Gerrie voor het eerst in de ogen.

Zo gebeurde het dat de zoon van de onderduiker verkering kreeg met de kleindochter van H. Last, de man die vader Sterk onderdak bood in de oorlog. Jan en Gerrie trouwden op 9 juni 1972 met elkaar. Hij ging aan de slag als metaalbewerker en zij op de Eben-Haëzerschool. Het echtpaar woonde de eerste 14 jaar van hun huwelijk aan de Kamperzeedijk om vervolgens te verhuizen richting De Greente.

Jan heeft als hobby het inbinden en repareren van boeken en in het bijzonder de Bijbel. Samen verrichten ze graag vrijwilligerswerk bij de bibliotheek van de Gereformeerde Gemeente. Gisteren mocht het echtpaar het heugelijke feit vieren met een feest in De Kaaihof. Ongetwijfeld zullen beide hebben teruggedacht aan de bijzondere manier waarop ze zijn samengebracht.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500