Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
20 april 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Bestemming bereikt! Boerderijcamping De Stadsgaten (3)

Geplaatst op: 8 augustus 2022

Terwijl veel lezers van onze nieuwssites hun vakantie elders doorbrengen, kiezen veel mensen er voor om af te reizen naar de kop van Overijssel. Campings in onze regio verwelkomen dagelijks nieuwe gasten die komen genieten van alles wat de omgeving hen biedt. De verslaggevers van de Actueelsites stappen deze zomer op de fiets om vakantieaccommodaties in Zwartewaterland en Steenwijkerland te bezoeken. Onze derde bestemming tijdens deze zomerserie: Boerderijcamping De Stadsgaten. Deze camping ligt aan de Afschuttingsweg in het Staphorsterveld tussen Hasselt en Rouveen en dankt zijn naam aan het naastgelegen natuurgebied.

Wie zijn de drijvende krachten achter de camping?

Het is vrijdagmiddag 5 augustus. Prima weer voor een ontmoeting met Jan en Annie Visscher in hun tuin bij de boerderijcamping. Dit is het twaalfde seizoen dat zij samen de camping beheren. Jan gaat even terug in de tijd. “Ik ben opgegroeid op de boerderij een eindje verderop aan de Afschuttingsweg. Later werd deze melkveehouderij door mij van mijn ouders overgenomen. Sinds twaalf jaar boert een zoon van ons op deze boerderij biologisch verder en zijn wij verhuisd naar de huidige voormalige boerderij waar wij de camping zijn begonnen.” Ook Annie komt uit het buitengebied van de gemeente Staphorst. De camping runnen doen ze in goede samenwerking, waarbij zij onder meer de administratieve zaken voor haar rekening neemt.

Hoe omschrijven jullie de gasten op de camping?

Het zijn stellen en gezinnen die houden van een natuurlijke omgeving en een rustig plekje en veelal van fietsen en wandelen houden” ervaart Annie. “Ze genieten van de weidse omgeving en de mooie zonsondergang die hier regelmatig te zien is. De meeste gasten komen met een caravan, vouwwagen of tent. Camperaars komen hier minder. Dat is toch een wat ander publiek. We hebben officieel 15 plekken en ook al is het op papier vol, dan lukt het altijd wel om nog een plekje te vinden. Fietsers zijn zonder te reserveren welkom, al komt het voor dat ze en plekje in onze tuin krijgen.” “En ze genieten van de koeien en jongvee van onze zoon dat in het weiland hiernaast graast” vertelt Jan met een glimlach. De gasten komen uit alle hoeken van het land en uit het buitenland. Wij spreken beiden nauwelijks een woord over de grens maar met handen en voeten komen we er altijd uit is de ervaring van Jan. “En dan is er tegenwoordig ook Google Translate om ons een handje te helpen.” vult Annie aan. “Het geeft ons een goed gevoel dat we bezoekers uit de stad wat dichter bij de boer brengen. Ook zijn er al mensen uit Rotterdam en Gouda komen kamperen die binnenkort verhuizen naar de Knarrenhof De Tijlshof in Hasselt. Dan kunnen ze van hieruit hun nieuwe onderkomen goed voorbereiden. Een zzp’er die meewerkt aan de versterking van de Stenendijk die momenteel in uitvoering is, heeft bij ons voor langere tijd een plekje gevonden.” 

Wat maakt jullie camping bijzonder?

Toch wel de kleinschaligheid en de natuurlijke omgeving die het gevoel van vrijheid geven.” vindt Annie. “Iedereen gaat rustig zijn gang en we hoeven nooit politieagentje te spelen. Voor de kinderen tot een jaar of twaalf zijn er voldoende mogelijkheden om zich te vermaken zoals eenvoudige speelvoorzieningen, fietsen en skelters. Maar voor een modern zwembad met glijbanen ben je bij ons niet aan het juiste adres.”

Hoe staan jullie in de samenleving?

Annie vertelt dat de camping net binnen de gemeente Staphorst valt. “Maar wij zijn veel meer georiënteerd op Hasselt omdat dit dichterbij ligt en de gemeente Zwartewaterland, het Toeristisch Informatiepunt en de horeca in Hasselt meer open staan voor recreatie. Als we bijvoorbeeld folders nodig hebben is dat zo geregeld. Regelmatig komen vertegenwoordigers hiervan bij ons een praatje maken en een kijkje nemen. Met de andere recreatieondernemers in Hasselt hebben we goede contacten. We zien ze niet als concurrent maar versterken elkaar. Ook vinden we het leuk om de regio te promoten zoals via de fietstocht Hanzerondje Hasselt en andere activiteiten die staan vermeld op de site www.ontdekdeijsseldelta.nl

Kunnen jullie zelf wel op vakantie?

Zeker wel” luidt het in koor. In het naseizoen gaan we meestal een weekje op stap met een georganiseerde busreis naar een Europees gebied of stad. Op deze manier krijg je via deelname aan excursies veel leuke en nuttige informatie van de gids mee. Ik merk vaak aan mensen die op eigen gelegenheid op stap gaan, het je echt verdiepen in de stad of regio waar je op bezoek bent, er vaak bij inschiet.” 

Hoe zien jullie als actieve zeventigers de toekomst?

Zolang wij er lol in hebben en gezond blijven gaan we rustig op dezelfde voet verder. Dus geen plannen voor uitbreiden en groter groeien, maar gewoon doorgaan”.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500