Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
24 maart 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Jongerenwerk gaat andere koers varen

Geplaatst op: 3 november 2022

De gemeente Zwartewaterland slaat een nieuwe richting in met het jongerenwerk. Daarmee komt er na 15 jaar een einde aan de samenwerking met Welzijn MensenWerk (WMW). De beslissing is in onderlinge overeenstemming genomen, stelt de gemeente. Toch komt het niet als donderslag bij heldere hemel, vorig jaar gaf de gemeente al aan ontevreden te zijn over de WMW.

De gemeente en Welzijn MensenWerk hebben zorgvuldig overlegd over hoe het jongerenwerk in de toekomst het beste kan worden vormgegeven. “Dat leidt tot een andere werkwijze”, zegt wethouder Jan van der Poel. “Minder gericht op activiteiten. Meer gericht op jongeren tot 18 jaar, meer op straat en meer gestuurd op risico’s.”

De jongerenwerker van Welzijn MensenWerk had zelf al aangegeven per 1 november in Zwartewaterland te stoppen. “Het is dus een mooi en natuurlijk moment om een nieuwe start te maken”, aldus de wethouder. “Van daaruit bouwen we verder aan een sterk jongerenwerk. Daarbij nemen we de mooie dingen uit het verleden mee.”

“We hebben met hart en ziel gewerkt voor de jongeren in Zwartewaterland. Maar wij merken ook dat het jongerenwerk toe is aan een andere opzet”, bevestigt Walraad van Dalen, bestuurder van Welzijn MensenWerk. “Waar mogelijk helpen we de gemeente de komende periode om de continuïteit van het jongerenwerk te waarborgen.”

De gemeente Zwartewaterland vindt het belangrijk dat inwoners gezond en vitaal zijn. Niet alleen fysiek, maar ook mentaal. “Positieve Gezondheid noemen we dat”, zegt Van der Poel. “Dit betekent dat we de verbinding zoeken en jongeren vaardigheden geven om hun eigen leven beter in te richten. Het nieuwe jongerenwerk moet aansluiten bij deze aanpak.”

Op 1 december start een nieuwe jongerenwerker bij de gemeente. Deze zal veel op straat te vinden zijn. “We willen ophalen wat er speelt in de kernen, wat de trends en ontwikkelingen zijn en waar de behoeften liggen”, legt Van der Poel uit.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500