Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
2 april 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

School- Kerk- en Gezinsweek al twintig jaar een begrip

Geplaatst op: 14 januari 2023

De hervormde scholen maken zich op voor de twintigste editie van de School- Kerk- en Gezinsweek. Een week lang krijgen kinderen zowel op school als thuis onderwijs uit een speciaal boekje dat ze deze week op school ontvangen. Ook leren ze meer over de gebruiken in de kerk.

Het is inmiddels een vast gegeven voor leerlingen van de drie kindcentra in Genemuiden: de School- Kerk- en Gezinsweek. Want al sinds 2003 wordt op de basisscholen een weekvullend programma samengesteld om kinderen te betrekken bij Gods Woord. “Als Hervormde Gemeente en Hersteld Hervormde Gemeente vinden we het belangrijk dat de Bijbelse boodschap niet alleen op school en in de kerk klinkt, maar ook bij de kinderen thuis. Door kinderen een boekje mee te geven met opdrachten, wordt thuis ook eerder aandacht geschonken aan de Bijbelse boodschap”, vertelt Tabitha Schurink, jeugdwerkleider in de Hervormde Gemeente.

Komende week krijgen honderden kinderen – van peuters tot achtstegroepers – een boekje van Evangeliestek mee naar huis. “Dat gaat dit jaar over koning David. Kinderen lezen daar uit tijdens de lessen op school, maar het is de bedoeling dat ze thuis ook dagelijks aan de slag gaan met de verhalen, opdrachten en puzzeltjes uit het boek”, vertelt Schurink.

Kijkje in de kerk

De School- Kerk- en Gezinsweek begint op vrijdag 20 januari met een Sing-in. De maandag daarop gaan kinderen ook op school en thuis aan de slag met het boekje dat ze hebben gekregen. “Op woensdag gaan kinderen vanaf groep 5 ook op bezoek in de kerken. Daar krijgen ze uitleg over de gebruiken in de kerk. Zo laat een diaken ze bijvoorbeeld de kluis zien, vertelt de organist wat over het orgel en kunnen kinderen hun vragen stellen aan één van de predikanten”, vertelt Tabitha. Overigens doet de Christelijke Gereformeerde Kerk dit jaar ook voor het eerst actief mee aan deze week.

Avond voor ouders

Om ook de ouders te betrekken op het programma dat hun kinderen volgen, is er op woensdag 25 januari een speciale avond voor hen in het Hervormd Centrum. “Want kinderen krijgen een boekje mee naar huis, maar tijdens zo’n thema-avond willen we ouders ook handvaten meegeven om thuis het gesprek op gang te helpen over de thema’s die in het boekje naar voren komen”, legt Schurink uit. Willemijn de Weerd, schrijfster van kinderbijbels, is die avond te gast.

Op zondag 29 januari sluiten kinderen, leerkrachten en ouders de School- Kerk- en Gezinsweek gezamenlijk af. Dan wordt namelijk een speciale dienst gehouden in de Grote Kerk onder leiding van dominee Molenaar. “En zo hopen we dat deze week een evangeliserende rol mag spelen, zowel thuis als op school”, besluit Tabitha.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500