Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
25 juli 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Mei begint in Genemuiden met Luiemotte

Geplaatst op: 14 april 2023

De maand mei begint in Genemuiden pas echt als de Luiemottes door de straten trekken. Al sinds mensenheugenis maken jonge lawaaimakers de inwoners van Genemuiden wakker op 1 mei. Uiteraard voorzien van een bloemrijke Luiemotte. Stichting Vrienden van Oud-Genemuiden rekent ook dit jaar weer op een voortzetting van de oude traditie.

Na de coronajaren stond het traditionele lentefeest vorig jaar weer op de agenda. Twee groepjes jonge Genemuidenaren hadden een Luiemotte gemaakt. Met gebel en gezangen lieten ze Genemuiden ontwaken. Vroeger moet dat een oorverdovend geluid hebben opgeleverd. Toen trokken tientallen Luiemottes door de straten.

Ondanks dat die aantallen verleden tijd lijken, zijn er ook nu ongetwijfeld weer kinderen bezig met het maken van een Luiemotte. “We horen nog wel eens dat kinderen opzien tegen het werk, maar dat valt echt mee. ‘Maak het niet te ingewikkeld’, zeggen we altijd. Het gaat niet om het maken van een kunstwerk, maar om het voortzetten van onze traditie”, zegt voorzitter Sijm van Lente van de Stichting Vrienden van Oud-Genemuiden.

Het maken van een Luiemotte neemt dus geen dagen in beslag. De regels zijn eenvoudig: de basis vormt een ladder met daaroverheen een wit laken. Verder kan er voor de vorm wat gaas of een gebogen buis worden gebruikt. Maar het belangrijkste is de versiering. Omdat het om een lentefeest gaat, moet die voor een deel uit weidebloemen bestaan. Maar ook ander natuurlijk materiaal en een enkel lint of slinger zijn toegestaan. En vergeet niet om een klein kind of een pop mee te nemen! Rond de Luiemotte moeten vervolgens maximaal acht kinderen lopen.

Op de website van de Stichting Vrienden van Oud Genemuiden, www.oudgenemuiden.nl zie je hoe je een Luiemotte maakt. Daar vind je een handleiding, foto’s van het maken van een Luiemotte en een film.

Op de ochtend van maandag 1 mei mogen de Luiemottes vanaf 7.00 uur vrij door Genemuiden trekken. Om half acht moeten ze zich melden bij de controlepost bij tandarts Rooker aan de Pr. Irenestraat. Rond kwart voor 8 verzamelen de Luiemottes zich op de Kaai, vóór ’t Olde Staduus. De deelnemers krijgen daar wat lekkers.

’s Avonds om zeven uur verzamelen de Luiemottes zich bij het Historisch Centrum Genemuiden. Verwacht wordt dat de deelnemers hierna met de Luiemotte een rondgang maken door de Meente. Alle deelnemende kinderen krijgen op maandagavond 1 mei een medaille.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500