Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
27 februari 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Gedenksteen Provo Kluit blijft staan waar hij staat

Geplaatst op: 21 april 2023

De steen stond vroeger aan de kop van de haven, maar is jaren geleden verkast naar het Havenplein.

De fractie van BGZ wil graag dat de gedenksteen van huisarts Piet Provo Kluit een respectabeler plekje krijgt in Genemuiden. Dat gaat echter niet gebeurden, deelde wethouder Maarten Slingerland BGZ donderdagavond mee tijdens de raadsvergadering.

Raadslid Sander Hartman meent dat de plek aan het Havenplein, achter de parkeervakken, niet de ideale locatie is voor dit beeld: “Ik moest er drie keer voorbij rijden voor ik hem zag. Ik dacht dat het een laadpaal was.” Daarom wil hij een prominenter plekje voor de gedenksteen, zoals bijvoorbeeld het pleintje naast De Steenpoort. Hij vroeg het college dan ook om hier budget voor vrij te maken.

Wethouder Maarten Slingerland gaf aan dat deze discussie eerder speelde, enkele jaren nadat de steen verplaatst is vanaf de kop van de haven naar het Havenplein. “Toen is besloten om een tweede plaat met tekst te laten maken en deze aan de andere kant van de steen te bevestigen. Zo is de naam aan beide kanten zichtbaar. Nadat dit gebeurd is, hebben we ook met de betrokkenen afgesproken om het gesprek over eventuele verplaatsing af te sluiten.”

In Genemuiden had Piet Provó Kluit (geboren in 1903 in Samarinda, Borneo) van 1932 tot 1959 zijn huisartsenpraktijk aan de Langestraat 66. Zijn vrouw, Maria Hendrika Houbolt werd zijn rechterhand, want de bij de praktijk behorende apotheek werd door haar beheerd. Dokter Provó Kluit was heel begaan met de bevolking, die het tijdens de crisis en in de oorlogsjaren niet breed had. Er heerste nogal eens tyfus en dat kwam o.a. doordat Mastenbroek in 1944 onder water stond en uit de waterputten besmet water dronk. Zodoende fietste deze dokter vaak de ondergelopen polder in, soms ook op weg naar ’s-Heerenbroek of Wilsum.

In de oorlogsjaren richtte deze dokter een soort ziekenfonds op, dat bestond uit de Doktersbus. Hier kon men geld in stoppen ten behoeve van de mensen die het ongelofelijk slecht hadden. Op de derde dinsdag van oktober 1959 overleed dokter Provó Kluit, die geen vakantie kende en altijd klaarstond voor zijn patiënten, plotseling. ’s Morgens was hij nog naar de Beestenmarkt geweest en kort daarna was hij niet meer. Hij werd opgevolgd door zijn schoonzoon.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500