Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
26 mei 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

’10 luiemottes is nog altijd ons streven’

Geplaatst op: 1 mei 2023

Fotoserie: Lianne Slingerland en Robert Jansema

“We gaan nog altijd voor 10 luiemottes”, zegt Sijm van Lente als maandagavond alle deelnemers voor de Oudheidskamer staan. Ze krijgen daar door burgemeester Bilder een medaille omgehangen als aandenken aan de lokale traditie. “Voor sommigen de eerste keer, maar anderen kunnen thuis al wel een kastje timmeren om de medailles in te hangen” zegt Bilder.

Tien luiemottes lijken misschien wat veel, maar met het oog op het verleden is het zeker niet onhaalbaar. “In 1940 trokken meer dan 20 luiemottes door Genemuiden”, weet Van Lente te vertellen namens de Vrienden Van Oud Genemuiden (VVOG). Hij spreekt alle toegestroomde ouders en kinderen toe met de boodschap om volgend jaar ook mee te doen en zo de traditie in ere te houden. Ook een promotiefilmpje dat dit jaar wordt gemaakt moet bijdragen aan meer animo.

Luiemotte wordt, voor zover bekend, alleen in Genemuiden gevierd. Van oorsprong werd een langslaper gezocht, die in pyjama en op blote voeten op de Luiemotte moest plaatsnemen en op deze manier door Genemuiden werd gedragen. Nu wordt een klein kind op de Luiemotte geplaatst.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500