Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
29 mei 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Het gras is altijd groener…

Geplaatst op: 1 mei 2023

(Adv.) Na lange koude maanden breekt eindelijk het voorjaar weer aan. Buiten begint alles weer te groeien en langzaam wordt alles steeds groener. De hoogste tijd om aandacht aan het gazon te besteden! Want wie nu een beetje moeite doet geniet het hele seizoen van een mooi en gezond gazon. Weiger je te accepteren dat het gras bij de buurman altijd groener is? Lees dan snel verder en ontdek hoe je het mooiste uit je gazon naar boven kunt halen.

In de winter heeft het gras het niet gemakkelijk gehad. Terwijl jij binnen voor de verwarming zat kreeg je gazon het zwaar te verduren. Om je gazon weer uit de winterdip te halen zijn er gelukkig een paar trucjes. Door te verticuteren raakt je gazon in topconditie en geniet je de hele zomer van een gezonde groene grasmat. Maar wanneer begin ik er nu aan en wat heb ik er allemaal voor nodig? 

Een beetje aandacht in het voorjaar zorgt voor een heel seizoen beloning. Wanneer de vorst uit de grond is en de zon zich weer laat zien is het tijd om te verticuteren. Verticuteren komt van de Engelse term “Verticat cut”; oftewel verticaal snijden. Met een verticuteermachine snij je ongeveer 1 cm diep in de bodem zodat er lucht bij de wortels van het gras kan komen. 

Tegelijkertijd snijden de messen van een verticuteermachine in de wortels van allerlei ongewenst mos en onkruid. Zonder dit mos en onkruid hoeft het gras de concurrentie niet aan te gaan qua licht en voeding. Door te verticuteren geef je je gazon dus de beste start van het seizoen!

Verticuteren kun je leren!

Veendam heeft zijn naam te danken aan zijn omgeving vol klei en veengrond. Een prachtige omgeving, maar helaas ook voor mossen de ideale bodemsoort! Door te verticuteren belucht je het gazon en verwijder je tegelijkertijd deze ongewenste mos en andere plantenresten. Zo hoeft je gras de concurrentiestrijd niet aan te gaan en ontstaat er geen verstikkende moslaag die voorkomt dat de bodem regenwater kan opnemen. 

Ook de hoeveelheid zon is bepalend voor de mosgroei. Mos houdt niet van de zon en groeit het snelste in de schaduw. Hoe minder zonnestralen je tuin kunnen bereiken, hoe meer mosgroei en hoe meer profijt het gazon zal hebben van het verticuteren. Heb je veel schaduw in je tuin en groeit het mos daardoor welig? Verticuteer dan aan het einde van de zomer nog een keertje voor het beste resultaat. 

Verticuteren kan met een verticuteerhark of met een verticuteermachine. Het nadeel van een verticuteerhark is dat het allemaal handwerk is. Gelijkmatig verticuteren is daardoor niet eenvoudig. Voor wat grotere tuinen is een verticuteermachine vaak een beter idee. Je kunt deze machines huren, maar ook zijn er betaalbare instapmodellen verkrijgbaar zoals de Stihl RLE 240 elektrische verticuteermachine. 

Keizers.nu is al sinds 1956 specialist in tuingereedschap en vertelt je graag meer! Een verticuteermachine is een eenmalige aanschaf die jou gras net een beetje groener kan maken dan dat van je buurman. Mits je hem niet samen met hem aanschaft natuurlijk! 

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500