Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
23 mei 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Boete voor Genemuider kroegbaas die veldwachter beledigde

Geplaatst op: 5 mei 2023

Foto: Nationaal Archief

Genemuiden Actueel duikt af en toe de archieven in, opzoek naar bijzondere feitjes uit het verleden. Dit keer het verhaal van een kroegbaas die 15 gulden boete moest betalen voor het beledigen van veldwachter Berend Kamp. Dat overkwam caféhouder ‘Jan’ uit Genemuiden in december 1934. Zo blijkt uit berichtgeving van het Overijsselsch Dagblad.

Tijdens een woordenwisseling werd Kamp uitgemaakt voor ‘kwajongen’, iets wat destijds resulteerde in een rechtszaak(je). Volgens de kroegbaas noemde hij een actie van de veldwachter ‘een kwajongensstreek’ en kon van belediging geen sprake zijn. Toch moest Jan een boete betalen van 15 gulden, in die tijd ongeveer een dagsalaris.

Lees hier nog een stuk bijzondere lokale geschiedenis: Woning van tapijtbaas bekogeld om romance.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500