Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
22 mei 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Vrijgemaakte kerk verder onder andere naam

Geplaatst op: 9 mei 2023

Op 14 mei is het feest in de voormalige Vrijgemaakte kerk aan de Zomerdijk in Zwartsluis. Er wordt gevierd dat de Nederlands Gereformeerde Kerken (NGK) en de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKv) weer één kerkverband vormen. Eind jaren 60 waren er landelijk grote meningsverschillen binnen de GKv. Uit de breuk die daarop volgde is de NGK ontstaan. Decennialang zijn de kerken gescheiden van elkaar geweest. Sinds 1 mei zijn de GKV en NGK verenigd tot de Nederlandse Gereformeerde Kerken.

In Zwartsluis verandert er voor het oog weinig: de Vrijgemaakte kerk aan de Zomerdijk heet voortaan Nederlandse Gereformeerde Kerk Zwartsluis. Of en hoe dat aan de buitenkant van het kerkgebouw zichtbaar wordt is op dit moment nog onduidelijk. De gemeente telt ook leden uit Genemuiden.

Ondanks dat er in Zwartluis weinig verandert, is dit toch een grote gebeurtenis. Tot 2006 was er een NGK in het Buitenkwartier te Zwartsluis, genaamd De Bazuin. Leden van De Bazuin en van de kerk aan de Zomerdijk zijn jarenlang van elkaar gescheiden geweest, terwijl ze daarvoor samen naar de kerk gingen. Dat heeft mensen pijn gedaan. Per brief zijn de oud-leden van De Bazuin uitgenodigd om op 14 mei het Heilig Avondmaal te komen vieren aan de Zomerdijk.

Ook  mensen die deze uitnodiging niet gehad hebben, maar zich wel betrokken voelen, zijn welkom om deze dienst mee te maken. De morgendienst begint om 9.30 uur. De kerkenraad van de Nederlandse Gereformeerde Kerk Zwartsluis hoopt hiermee recht te doen aan wat er hier plaatselijk is voorgevallen en tegelijk te vieren dat twee kerkverbanden weer samen één zijn.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500