Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
23 juni 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Zwarte Water binnenkort duizenden palinkjes rijker

Geplaatst op: 9 mei 2023

Onder meer bij de pont worden zaterdag om 12:30 weer jonge palingen uitgezet. Dit gebeurt op initiatief van peurvereniging Kampen IJsselmuiden Genemuiden. Zij organiseert dit natuurproject in samenwerking met De Stadserven Kampereiland e.o., de gemeenten Kampen en Zwartewaterland en de Stichting DUPAN. Met deze uitzet van jonge palingen wordt bijgedragen aan het herstel van de palingstand in Nederland.

De peurvereniging bracht via haar leden en door een donatie van De Stadserven Kampereiland e.o. het geld bijeen voor duizenden palinkjes. Peuren is een van de oudste vormen van vissen op paling. Bij het peuren wordt de paling niet gevangen door middel van een vishaak, maar met een peur. Dit is een hoeveelheid wormen, meestal zo’n 30 stuks, aaneengeregen met garen tot een grote ring. De paling die zaterdag wordt uitgezet heeft vanuit het Zwarte Water ook de mogelijkheid naar het IJsselmeer te zwemmen en van daaruit, nadat deze volwassen is, naar zee te gaan.

De palingen worden onder andere uitgezet omdat ze vanuit de oceaan vaak niet zelfstandig de binnenwateren van Nederland kunnen bereiken, bijvoorbeeld door dammen en sluizen. De uitzetdag van peurvereniging KIJG wordt dit weekend voor de veertiende maal georganiseerd.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500