Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
20 juli 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

In steeds meer huizen doet de open haard zijn intrede

Geplaatst op: 31 augustus 2023

(Advertentie) Vaak houdt het verband met de hoge prijzen voor energie, soms is het pure nostalgie: de open haard is bezig met een ware comeback. In steeds meer huizen zie je de houtkachel onderdeel uitmaken van het interieur. Zodra de herfst invalt kringelt er een gezellig sliertje rook uit de schoorsteen. Op die manier proberen mensen te besparen op de kosten voor gas of stroom om hun huis te verwarmen. Daardoor is haardhout kopen ook weer populairder. Dit uit zich in de prijzen voor hout. Volgens de wetten van de economie wordt iets duurder als het schaars is. Dat geldt zeker voor hout. Er mag niet zomaar worden gekapt. Hout voor het stoken van kachels wordt speciaal gekweekt.

Hout sprokkelen in het bos

Wie denkt hout in het bos te kunnen verzamelen komt bedrogen uit. Boswachters houden streng toezicht. Het is verboden om hout uit het bos mee te nemen. Tegenwoordig worden omgewaaide bomen na een storm niet altijd meer weggehaald. Het hout is een voedingsbron voor insecten en andere dieren. Het is dus zeker niet de bedoeling om met een zaag het bos in te gaan om een voorraadje hout te verzamelen voor de winter. Bovendien is ‘vers’ hout ook niet geschikt om te stoken. Hout moet eerst geruime tijd drogen. Afhankelijk van de houtsoort een half jaar tot soms wel twee jaar. Gebruik je het eerder dan zal het niet branden of tijdens het branden veel vonken veroorzaken.

Hout online bestellen

Net zoals bijna alles vandaag de dag kun je ook een kuub haardhout gewoon online bestellen. Die wordt dan netjes bij je thuis afgeleverd en als je geluk hebt ook nog netjes in de achtertuin zodat je meteen je houthok kunt vullen. Je kunt meestal kiezen uit verschillende houtsoorten. Voor het stoken van de kachel wordt meestal beuken-, essen- of berkenhout gebruikt. Eikenhout kan ook, maar dit is duurder. Soms wordt er een mis van verschillende houtsoorten geleverd. De prijs voor hut is hoog, bedenk dat je voor een kuub gemiddeld rond de 300 euro betaalt. Meer afnemen levert doorgaans een lagere prijs op. Bedenk echter wel dat je het hout ook ergens kwijt moet kunnen waar het droog ligt.

Veilig stoken

Als je de houtkachel aanmaakt is het natuurlijk belangrijk om veilig te stoken. Laat het vuur nooit zonder toezicht. Zorg ervoor dat het helemaal uit is als je gaat slapen. Let goed op dat jonge kinderen en huisdieren niet bij de vlammen kunnen komen. Er zijn kachels met een deur die je dicht kunt doen zodat er ook geen vonken naar buiten kunnen spatten. Hang een CO2-melder op die alarm slaat als de concentratie koolmonoxide te hoog wordt. Goede ventilatie kan dit voorkomen. En tot slot: laat de schoorsteen na afloop van het stookseizoen, dus tussen mei en september, reinigen door een deskundige. Een schoorsteenbrand is sneller veroorzaakt dan je misschien denkt.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500