Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
24 mei 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Roadtrip zelfmoordpreventie bezoekt Genemuiden

Geplaatst op: 31 augustus 2023

Praten over zelfdoding is vaak moeilijk. Daarom reist GGD IJsselland met de fototentoonstelling ‘Zelfmoord? Praat erover! door de regio. Met deze roadtrip wil de GGD samen met gemeenten en netwerkpartners het taboe op zelfdoding doorbreken en mensen aansporen om te vragen naar gedachten aan zelfdoding. In de periode van 8 september tot en met 3 november 2023 is de tentoonstelling in meerdere bibliotheken in Zwartewaterland (en Steenwijkerland) te bekijken.

In 2022 overleden 1.916 mensen door zelfdoding. Als je bedenkt dat elke zelfdoding zo’n 135 mensen raakt, dan zijn er in 2022 dus meer dan 250.000 mensen geraakt door het immense verdriet dat met zelfdoding gepaard gaat. Alle reden om gedachten aan zelfdoding bespreekbaar te maken.

Dat onderschrijft ook Louwra van Leest, directeur-bestuurder van de Bibliotheek Zwartewaterland: “Iedere dag sterven vijf mensen in Nederland aan zelfdoding. Ook in onze gemeente komt zelfdoding regelmatig voor. Wij willen dit uiteraard graag voorkomen. Niemand zou eenzaam of radeloos mogen sterven. De Bibliotheek wil zich, gezien haar maatschappelijke positie, mede actief inzetten om de emotionele vangrails in de samenleving verder op te bouwen. Dat is precies de reden waarom wij dit onderwerp zorgvuldig en regelmatig onder de aandacht brengen.”

Op vrijdag 8 september 2023 om 10.00 uur openen wethouder Jan van der Poel en Louwra van Leest de fototentoonstelling. Belangstellenden zijn van harte welkom hierbij aanwezig te zijn. Aansluitend is de tentoonstelling in de volgende Bibliotheken te bekijken:

Bibliotheek Hasselt: 8 september – 22 september

Bibliotheek Zwartsluis: 22 september – 10 oktober

Bibliotheek Steenwijk: 10 oktober – 20 oktober

Bibliotheek Genemuiden: 20 oktober – 3 november

Iedere foto, iedere serie, ieder mens heeft een verhaal. Met deze tentoonstelling nodigen de GGD, gemeenten en bibliotheken mensen uit om naar deze verhalen te vragen en zijn of haar eigen verhaal te delen. Met een dierbare, een goede buur, collega, leerkracht en/of professional. Op www.ggdijsselland.nl/roadtrip vind je meer informatie over de tentoonstelling.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500