Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
23 mei 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

De juiste UTP grondkabel kiezen: 5 aandachtspunten

Geplaatst op: 6 april 2024

(Adv.) Een UTP grondkabel moet goed passen bij je specifieke behoeften. Er zijn verschillende varianten beschikbaar, waardoor de ene variant beter bij je persoonlijke behoeften aansluit dat de andere. UTP staat voor Unshielded Twisted Pair en de UTP grondkabel voor buitengebruik heeft specifieke kenmerken en eigenschappen nodig om goed tegemoet te komen aan jouw persoonlijke eisen. Waar moet je nu op letten bij het kiezen van een UTP grondkabel? Wij geven je inzicht in 5 belangrijke aandachtspunten.

Waterdicht en weerbestendig

Kabels die buiten worden gebruikt hebben andere kenmerken en specificaties nodig dan kabels die binnenshuis worden gebruikt. Wil je een UTP kabel kopen voor buitengebruik, dan is het op de eerste plaats belangrijk om erop te letten dat de kabel waterdicht en weerbestendig is. Vocht, regen en temperatuurverschillen mogen geen negatieve invloed hebben op de kwaliteit en betrouwbaarheid van de kabel.

Bescherming tegen de zon

Direct zonlicht kan voor diverse problemen zorgen in kabels. Een veel voorkomend probleem is het afbreken van de isolatie door de directe Uv-straling. Wanneer je een UTP kabel voor buiten gaat uitzoeken, dan is het dus belangrijk om er goed op te letten dat de kabel UV-bescherming heeft om dit probleem te voorkomen.

Een sterke buitenmantel

Buiten worden kabels aan andere zaken blootgesteld dan binnen. In de tuin kunnen bijvoorbeeld knaagdieren komen die aan de kabel gaan knagen, maar er kunnen ook stenen en wortels van planten, struiken en bomen bij in de buurt komen. Daarnaast kan het zijn dat er af en toe in de buitenruimte wordt gewerkt met chemische stoffen. De buitenmantel moet sterk genoeg zijn om bestand te zijn tegen dit soort zaken. Let er dus op dat de buitenmantel dik en robuust is, zodat de draden aan de binnenkant van de kabel worden beschermd tegen fysieke schade.

Geschikt voor direct begraven

De UTP kabel wordt in de meeste gevallen natuurlijk begraven in de tuin, zodat deze buiten het zicht wordt gehouden en ook geen gevaar vormt. Een goede UTP kabel voor buiten moet daarom geschikt zijn om direct te begraven, zonder dat je hier extra beschermende leidingen of andere zaken voor moet plaatsen. Aarde zorgt niet alleen voor druk op de kabel, maar aarde kan ook zorgen voor veel vocht rond de kabel. Het is belangrijk om erop te letten dat de UTP kabel geschikt is voor direct begraven.

De lengte en kwaliteit van signaal

Een juiste lengte is natuurlijk heel belangrijk. Meet goed op hoe lang de kabel moet zijn en neem een maat die daar het dichtstbij zit. Een te korte kabel legt beperkingen op, terwijl een te lange kabel kan zorgen voor een afname van de signaalkwaliteit. De afstand staat gekoppeld aan een specifieke signaalsterkte en kwaliteit. Zorg ervoor dat deze kenmerken passend zijn voor jouw persoonlijke toepassing. Zo stel je zeker dat je gebruik kunt maken van een signaal dat sterk en betrouwbaar is.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500