Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
23 mei 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Kabels in de knoop: de grootste ergernis in huis

Geplaatst op: 6 april 2024

(Adv.) De lichtjes van de kerstboom staan erom bekend: Hoe goed je ook je best doet om ze netjes op te ruimen, ieder jaar ben je weer een half uur bezig om de strengen uit de knoop te halen voordat je de boom kunt versieren. Maar kerstboomverlichting is op dat punt niet de enige risicofactor. Kabels hebben de onhebbelijke neiging om in de knoop te gaan zonder dat je ze aanraakt. Ook al heb je de speakers en randapparatuur nog zo netjes aangesloten op je versterker, als je er een half jaar later achter kijkt is het een warboel van kabels. Datzelfde geldt voor personal computers en televisies. Zolang alles naar behoren werkt kun je er maar beter niet achter kijken. Maar er is een oplossing voor weerbarstige kabels om ze in het gareel te houden.

De oplossing voor losse kabels

Wil je voorkomen dat de kabels die aan een apparaat verbonden zijn een warboel worden dan kun je werken met kabelbinders. Je kunt tyraps kopen om alle snoeren en kabels netjes te ordenen. Op die manier ben je een stuk minder tijd kwijt als de boel ontmanteld moet worden voor een verhuizing of omdat je een nieuw tv-meubel of computerbureau in gebruik neemt. Door kabels bij elkaar te binden voorkom je niet alleen dat ze in de knoop raken. Je kunt ze op die manier ook gemakkelijker beschermen tegen de scherpe tandjes van je huisdieren. Konijnen en andere knaagdieren maar ook katten hebben een voorliefde voor de weekmakers die in kabels zitten. Wil je voorkomen dat je weer een nieuw snoertje moet gaan kopen, dan kun je behalve kabelbinders ook gebruik maken van kabelbeschermers. Deze schuif je over de kabel waardoor deze op slag niet meer aantrekkelijk is voor knaag grage huisdieren.

Kabels beschermen tegen slijtage, vuil en vocht

Behalve dat kabels in de knoop kunnen raken, kunnen ze ook beschadigd raken. Controleer daarom regelmatig kabels op mogelijke breuken of andere schade. Vervang een kabel voordat deze niet meer goed werkt. Ook kan in een kapotte kabel gemakkelijk kortsluiting ontstaan als er stroom op staat. Veel woningbranden worden veroorzaakt door kortsluiting, zeker als de bewoners niet thuis zijn of liggen te slapen. Natuurlijk kun je een kapotte kabel repareren met plakband of ductape, maar vervangen is vaak een betere oplossing.

Kabels onder de vloer wegwerken

Het is mogelijk om kabels onder je vloer te leggen. Heb je een 5.1 speaker systeem dan wil je de kabels voor de achter speakers graag zo netjes mogelijk wegwerken. Als je toch een nieuwe vloer legt, leg de kabels daar dan onder. Deze kabels zijn doorgaans niet echt aan slijtage onderhevig dus de kans is niet zo groot dat je ze moet vervangen. Als je overstapt op een soundbar of draadloze achter speakers dan kun je de kabel dicht bij de vloer afknippen en het restant laten liggen tot het moment dat de vloer aan vervanging toe is. 

Kijk op https://www.kabelbinders.nl/ als je op zoek bent naar kabelbinders, tie wraps en andere benodigdheden om kabels goed weg te werken en tegen beschadiging te beschermen.

 

 

 

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500