Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
28 januari 2021 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Wim van Dalfsen voelt zich weer thuis na twintig jaar Twente

Geplaatst op: 5 september 2020

Wim van Dalfsen voelt zich weer helemaal thuis in Genemuiden. Na twintig jaar in Twente te hebben gewoond en gewerkt is hij sinds een klein jaar weer terug in de Tapijtstad. “En dat bevalt erg goed”, zegt van Dalfsen. Genemuiden Actueel zocht hem op voor een interview.

Aan lokale kennis geen gebrek bij Wim. De eerste twintig jaar van zijn leven bracht hij door Genemuiden. Al snel ontdekte hij dat er meer was dan zijn stadje aan de oevers van het Zwartewater. Hij studeerde in Breda, dat resulteerde in een baan als voorlichter bij de gemeente Dronten. Door het vertrek van een collega bij de Poldergemeente werd hem een portefeuille in de schoenen geschoven die zijn leven de jaren daarna positief zou beïnvloeden. Van Dalfsen ging aan de slag op de afdeling economische zaken van de gemeente. Het werk beviel goed, een baan als industriepromotor voor de regio IJssel-Vecht volgde in de jaren tachtig.

“Voor die baan zijn we weer teruggekomen naar Genemuiden. We woonden aan de Achterweg. Voor mijn vrouw in eerste instantie onbekend terrein, ze komt uit de polder. We hebben tot 1999 hier gewoond. Ik was actief in de gemeenteraad voor Gemeentebelangen en de VVD. Vervolgens kreeg ik een functie bij de Kamer van Koophandel en verhuisden we naar Twente. Daar verzorgde ik de relaties tussen bedrijven en overheden”, vertelt van Dalfsen.

De geboren Gaellemuuniger (69) heeft zich in het oosten onbewust ontpopt tot bekende Twent. Het opinieweekblad ‘De Roskam’ benaderde Wim om wekelijks een column te vullen in de krant. Iedere week schreef hij zijn gestaafde mening in zijn rubriek ‘De Verdienste’. Door zijn functie als regiosecretaris bij de KvK had hij wekelijks genoeg inspiratie om te schrijven over economische actualiteiten. Ondertussen bleef er een band met Genemuiden. Samen met zijn broer speelde hij dialectliedjes tijden Eikoerei.

Na zijn pensioen streken Wim en Ans weer neer in Zwartewaterland. Voor het echtpaar voelde het als thuiskomen. “Je hebt direct al je contacten in de samenleving weer terug hè? Voor de buitenstaander kan dit stadje misschien wat gesloten overkomen, maar van binnen is het echt een warme gemeenschap. Het is leuk om daar weer tussen te zitten”, merkt de voormalige Tukker op. Het Genemuider taaltje is hij overigens nog niet verleerd.

Van Dalfsen heeft zich ondertussen weer laten meeslepen in het culturele leven van de stad. “Druk bij de bieb en het toeristisch informatiepunt”, vat hij samen. Ook d’Overtoom benaderde Wim onlangs. Komende donderdag interviewt hij namelijk Harcourt Klinefelter in het CultCafé. De inwoner van Steenwijkerwold was in de jaren zestig voorlichter van dominee Martin Luther King. Over die periode en zijn kijk op de wereld mag Wim hem deze week ondervragen. Ter voorbereiding is Wim onlangs naar Steenwijkerwold gereden voor een voorgesprek. “Dat gaat een mooie avond worden”, blikt hij vooruit. Het is aan Wim te merken: hij voelt zich weer thuis op zijn geboortegrond.

Gepubliceerd door Robert Jansema

One thought on “Wim van Dalfsen voelt zich weer thuis na twintig jaar Twente

Comments are closed.

Van Dijk Containers 500