Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
17 april 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Zo blijft het bedrijf in de familie

Geplaatst op: 22 maart 2024

(Adv.) Als je met hard werken een mooi bedrijf hebt opgebouwd dan is het natuurlijk fijn als dat in de familie blijft. Of als je vader of moeder dit heeft gedaan en jij ziet het helemaal zitten om het stokje over te nemen. Maar juist zo’n overname ‘in de familie’ moet goed worden geregeld om ervoor te zorgen dat de verhoudingen goed blijven. Het zou immers zonde zijn als er ruzie ontstaat.

Inzage in de boeken

Bij een bedrijfsovername is het vanzelfsprekend dat de opvolger volledige inzage krijgt in de boeken. Hij of zij moet immers weten hoe de zaken ervoor staan. Op die manier kan de opvolger zich goed voorbereiden. Ook als er problemen zijn binnen het bedrijf moet dit duidelijk zijn. Degene die straks de leiding heeft kan dan een plan maken om deze problemen op te lossen, bijvoorbeeld door een reorganisatie door te voeren. Als dit aan de orde is, dan is het natuurlijk belangrijk dat het personeel daarvan op de hoogte is. Ook als er andere impopulaire maatregelen nodig zijn, is het belangrijk dat het personeel daarvan tijdig op de hoogte wordt gesteld. Dat geldt natuurlijk ook voor zaken die juist positief zijn. Dit kan een extra stimulans zijn om je met nog meer energie voor de nieuwe eigenaar in te zetten.

Ondersteuning bij bedrijfsovername

Het kan goed zijn om deskundige ondersteuning te regelen. Voor de meeste mensen geldt dat een bedrijf verkopen niet iets is waar ze vaak mee te maken hebben. Het kan dus zomaar gebeuren dat je belangrijke zaken over het hoofd ziet. Een bedrijf dat ervaring heeft met overnames kan je advies geven waar je aan moet denken om de overname in goede banen te leiden. Soms kan interim management handig zijn, zeker als er gesaneerd moet worden. De interim-manager kan gemakkelijker beslissingen nemen omdat hij, nadat zijn opdracht erop zit, immers weer vertrekt. De nieuwe eigenaar kan dan met een schone lei beginnen en het bedrijf zijn eigen stijl en cultuur geven. Het kan zijn dat sommige medewerkers zich daar niet in kunnen vinden en vertrekken, maar dat biedt dan wel kansen om daarvoor in de plaats personeel aan te nemen dat wel enthousiast is over de nieuwe koers.

Vertrouwen in de opvolging

Voor de vertrekkende directeur geldt dat na de overname het bedrijf in handen is van de nieuwe eigenaar. Zeker als het om een familiebedrijf gaat zal de vorige directeur er nog wel eens binnenlopen voor een kop koffie en een praatje. Misschien zelfs voor goed advies aan de nieuwe directeur. Maar bedenk als scheidend eigenaar dat je niet meer de baas bent. Het is nu aan de opvolger om het bedrijf te leiden. Dat zal anders gaan dan jij het misschien deed. Misschien worden er fouten gemaakt. Maar ondernemen moet je leren met vallen en opstaan. Het is wel zo eerlijk om daar de kans voor te krijgen.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500