Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
22 april 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Een groene tuin zorgt voor verkoeling en biodiversiteit

Geplaatst op: 28 maart 2024

(Adv.) Onze tuinen moeten groener. Niet alleen voor het milieu, maar ook om te voorkomen dat we natte voeten krijgen. Kies je voor een milieuvriendelijke tuin dan is de kans dat die blank komt te staan na een flinke stortbui een stuk kleiner. Het regenwater kan gemakkelijker wegzakken in losse grond dan wanneer het tussen de stenen of tegels zijn weg moet zoeken. Maar dat is niet het enige voordeel van een tuin met veel groen.

Verkoeling

Een groene tuin zorgt voor verkoeling. Als er een boom in je tuin staat dan kan die ervoor zorgen dat de temperatuur enkele graden lager is dan bij de buren die het moeten doen met een paar bloembakken in hun tuin. Ook qua tuinafscheiding kun je kiezen voor groen. Natuurlijk is een schutting van Douglas tuinschermen mooi, maar hij wordt nog mooier als je er planten tegenaan zet. Of als je kiest voor een haag als tuinafscheiding. Natuurlijk vraagt die meer onderhoud, maar hij zorgt ook voor verkoeling. En dat niet alleen, een heg is een bron van voeding voor tal van insecten. En die zijn op hun beurt weer het voedsel van andere insecten en van vogels. Als er in jouw tuin genoeg te halen valt, dan zal je dat merken aan de dieren die jouw tuin opzoeken.

Mooie borders met planten

Met relatief eenvoudige materialen kun je mooie borders maken in de tuin. Hier kun je vaste of eenjarige planten in zetten. Bij Buitengoed vind je alles wat je nodig hebt om je tuin leuk in te delen. Door een aantal bloemperken te maken, of misschien wel een gezellig moestuintje, zorg je ervoor dat jouw tuin een koele oase wordt. Natuurlijk kun je de zon niet tegenhouden. Als het langdurig droog is dan moet je de tuin besproeien. Dat doe je het liefst met regenwater. Dus als je toch de tuin aan het herinrichten bent dan plaats je meteen een regenton onder je regenpijp zodat je altijd voldoende regenwater beschikbaar hebt. Je kunt ook de regenpijp laten uitkomen in een stukje open tuin en niet op de tegels. Zodoende loopt het regenwater dat via de dakgoten wordt afgevoerd rechtstreeks de grond in waardoor deze niet te snel uitdroogt, wat verzakking kan voorkomen.

Een groen dak

Sommige mensen gaan nog een stapje verder dan alleen een groene tuin. Zij kiezen ook voor een groen dak. Dit dak wordt voorzien van speciale beplanting die op het dak kan overleven. Je hoeft niet op het dak te klimmen om de planten daar water te geven. De beplanting heeft in principe genoeg aan de regen die op het dak valt. Ook deze beplanting draagt uiteraard bij aan biodiversiteit. De bloemen en zaden zijn een voedingsbron voor tal van insecten, die op hun beurt een lekker hapje zijn voor de vogels. Houd er rekening mee dat je voor een groendak in veel gevallen toestemming moet vragen aan de gemeente en dat niet ieder huis ervoor geschikt is.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500