Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
17 april 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Steeds duurzamer bouwen en renoveren

Geplaatst op: 28 maart 2024

(Adv.) Het bouwen van huizen en andere gebouwen wordt steeds verder verduurzaamd. Bij het bouwen van nieuwbouwwoningen moet de aannemer kunnen aantonen hoeveel CO2 er tijdens de bouw wordt uitgestoten. Het gaat daarbij om de uitstoot van machines, maar ook van vrachtwagens die af en aan rijden met bouwmaterialen. Die optelsom moet binnen de perken blijven, anders mag er niet worden gebouwd. De uitstoot norm is mede afhankelijk van de locatie, dicht bij natuurgebieden mag er minder worden uitgestoten dan daarbuiten. Deze ingewikkelde rekensommen hebben uiteraard een vertragende werking op de woningbouw, die toch al ernstig onder druk staat omdat de woningnood in Nederland nog altijd een groot probleem is.

Duurzame machines

Bouwbedrijven werken steeds vaker met duurzame bouwmachines. Een schroefcompressor die geen gebruik hoeft te maken van een dieselgenerator stoot nauwelijks CO2 uit, zeker als de stroom waar hij op draait duurzaam wordt opgewekt, zoals met zonne- of windenergie. Er wordt ook al geëxperimenteerd met grote machines met elektromotoren. Maar een elektrische shovel of kraan heeft natuurlijk flink wat stroom nodig om een acceptabel aantal uren per dag te kunnen werken. Daarna is er ook nog eens stroomcapaciteit nodig om de accu’s weer op te laden voor de volgende werkdag. Een probleem daarbij is dat de stroomvoorziening op bouwplaatsen soms een knelpunt is. Vanwege de capaciteitsproblemen bij stroombedrijven kunnen niet alle aanvragen worden gehonoreerd.

Innovatie gaat door

Het ontwikkelen van elektrische apparaten staat nog in de kinderschoenen. De ontwikkelingen gaan echter snel. Het kan goed dat er rond 2030 nog nauwelijks bouwmachines en apparaten zijn die werken met diesel of op een diesel generator. Een bedrijf als Kaeser in Nederland lopen voorop om deze ontwikkeling voort te stuwen. De overheid is er natuurlijk ook bij gebaat, want het ministerie van VROM wil niets liever dan dat de plannen voor minstens 90.000 nieuwe woningen per jaar gehaald gaan worden. Dit is de wens van het kabinet, om op die manier rond 2030 aan minstens 1 miljoen nieuwe huizen te komen. Of dit aantal wordt gehaald is echter nog maar zeer de vraag.

Duurzame bouwmaterialen

Niet alleen de machines op de bouwplaats moeten worden verduurzaamd. Dit geldt ook voor de gebruikte bouwmaterialen. Vooral beton en cement zijn verre van duurzaam. Dat geldt ook voor bakstenen. Daarom moeten er voor deze materialen betere alternatieven komen. Die zijn eer inmiddels ook al, maar ze worden nog maar beperkt ingezet. Ook bouwen met hout is in opkomt. Uiteraard gaat het daarbij om duurzaam hout. Dit wordt speciaal gekweekt, er worden dus geen bossen voor gekapt. Uit inmiddels afgeronde projecten blijkt dat het heel goed mogelijk is om huizen te bouwen met hout. Ze zijn comfortabel en waaien echt niet om als het stormt. Hoe duurzaam ze zijn moet uiteraard nog blijken in de toekomst. Ook wordt er steeds vaker zo gebouwd dat bij sloopt zo veel mogelijk materiaal kan worden hergebruikt voor nieuwbouw.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500